Digital Empowerment Foundation (DEF) & The Internet Society (ISOC) Presents



Days: 1st & 2nd November 2018

Venue: India International Centre (IIC), New Delhi

Day 1: 1 st November 2018		
Time	Registration: 8.30 AM to 10.00 AM	
10.00 AM to 11.00 AM	Inaugural Session Theme: Information Disorders: Disrupting Digital Citizenship	
	(Auditorium)	
	 Background: Information disorders have been rising with the emergence of social media and big data analytics and Artificial Intelligence. Their scope ranges from rumor to propaganda to cyber hybrid threats. They encompass issues of radicalization, hate speech and other forms of intimidation of populations. They potentially present risks for democratic processes and national sovereignty while presenting other societal costs that can undermine trust in the "information society". Information disorders are varied and they don't have a single root cause. Some of them have been enabled by the development of social media but this does not exonerate some political actors, and extremist groups in the civil society actors. They have caused disruption in elections and they have undermined confidence in the news and information sector, they have sought, directly or indirectly, to take control over media images and representations. The session will have opening remarks by panelists on issue and perspectives. The session will focus on the following objectives: 1. Harnessing information disorders, scoping the issue and assessing the responses: Insights from speakers 2. Scope of the issue (dissemination of rumors and fake news on the internet, governance)? Societal costs? How to minimize costs and vulnerabilities? What platform and media responsibility? Identifying new opportunities 	

	and new initiatives? Co-regulat	ion perspectives? What balance of policy a	actions?
	 Digital Empowerment Foundation (DEF) and Digital Cooperation (UN Secretary General High Level Panel) will have 3 minutes each to address the issue at India and South Asia level. The session will showcase highlights Digital Cooperation's work. Panelists Amandeep Singh Gill, Executive Director, Secretariat of the High-level Panel on Digital Cooperation (ex officio) Rajnesh Singh, ISOC Al-Amin Yusuph, UNESCO Mahima Kaul, Twitter Dr. Anja Kovacs, The Internet Democracy Project Amba Kak, Mozilla Osama Manzar, DEF 		
11.00 AM to 11.30 AM	Tea Break Theme		
Time	Theme 1: Access and Inclusion (Auditorium)	Theme 4: Data privacy, Encryption and Security (Seminar Hall 1)	Theme 3: Internet Freedom and Civil Liberties (Seminar Hall 2)
Format	Workshop (60 minute)	Workshop (60 minutes)	Roundtable (60 minutes)
11.30 AM - 12.30 PM	I Can't Use This App: Closing the Web Accessibility Gap by Point of View (POV)	Decoding Privacy Policies By National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP)	Intermediary Liability and Gender Based Violence by Centre for Internet Society (CIS)
	Theme 1: Access and Inclusion (Auditorium)	Theme 3: Internet Freedom and Civil Liberties (Seminar Hall 1)	Theme 4: Data Privacy, Encryption, and Security (Seminar Hall 2)
Format	Roundtable (60 minute)	Panel (60 minutes)	Workshop (60 minute)
12.30 PM - 1.30 PM	Libre Digital Library: Eliminating Digital Divide by Project Vidyalaya Free Software Foundation	Online Harassment: The New Form of Intimidation by Software Freedom Law Centre, India (SFLC.in)	Digital Security at the Grassroots: Realities, Needs and Challenges by Point of View (POV) and Digital Security Training by Software Freedom Law Centre (SFLC)
1.30 PM - 2.30 PM		Networking Lunch	
	Theme 3: Internet Freedom and Civil Liberties (Auditorium)	Theme 4: Data Privacy, Encryption, and Security (Seminar Hall 1)	Theme 2: Online media, misinformation and fake news (Seminar Hall 2)

Format	Open House Discussion (60 minutes)	Panel (60 minutes)	Workshop (60 minutes)	
2.30 PM - 3.30 PM	Living in Digital Darkness - Internet	Consumer Perspectives in the Era of	Mainstream Media's Reportage of	
	Shutdowns in India by SFLC & DEF	Digital Technologies by Cuts	Gender-based Violence: How to	
		International	Implement Gender-	
			Sensitive and Ethical Journalism by	
			Feminism in India (FII)	
3.30 PM - 4.00 PM	Networking Tea			
		Theme		
	Theme 4: Data Privacy, Encryption, &	Theme 5: Feminist Internet (Seminar	Theme 1: Access & Inclusion	
	Security (Auditorium)	Hall 1)	(Seminar Hall 2)	
Format	Panel (60 minutes)	Workshop (60 minutes)	Workshop (60 minutes)	
4.00 PM - 5.00 PM	Is your health data safe on your	Accessing LGBTQIA+ Rights using the	Access and inclusion in the Global	
	apps? By Hidden Pockets	internet By Feminism In India & Varta	South: How are we doing? By	
		Trust	LirneAsia	
	Venue Change: The Silver Lawn, India Habitat Centre (IHC), Delhi			
6.00 PM - 7.00 PM	Evening Exclusive Session by LirneAsia			
7.00 PM – 7.15 PM	Mozilla to share its experiences			
7.15 PM - 9.00 PM	Ga	la Dinner supported by Mozill	а	
Day 2: 2 nd November 2018				
		Theme		
Time	Theme 6: Digital Citizenship and	Theme 2: Online Media, Misinformation	Theme 6: Digital Citizenship &	
	Accountability (Auditorium)	and Fake News (Seminar Hall 1)	Accountability (Seminar Hall 2)	
Format	Panel (60 minutes)	Panel (60 minutes)	Panel (60 minutes)	
9.30 AM - 10.30 AM	Digital Campaigning and its Role in	How to Survive in a Post-Truth World by	Reaching Low-Income Women with	
	Democracy - How we use the Internet	On Purpose/Editorial and Social Media	Digital Financial Services by	
	to mobilise people and bring about	Strategist	Womens World Banking	
	change' by Jhatkaa			
11.00 AM - 11.30 AM	Tea Break			
	Themes			
	Theme 3: Internet Freedom and Civil	Theme 1: Access and Inclusion	Theme 5: Feminist Internet	
	Liberties (Auditorium)	(Seminar Hall 1)	(Seminar Hall 2)	
Format	Workshop (60 minutes)	Workshop (60 minutes)	Workshop (60 minutes)	
11.30 AM - 12.30 PM	Storytelling in the Digital Arena By	Concrete and Effective E-Governance by	Feminist Internet – the much	

	Filmbooth	NIC, Akola	needed revolution in the digital	
			world by Love Matters India.	
	Themes			
12.30 PM - 1.30 PM	Theme 5: Feminist Internet	Theme 6: Digital Citizenship and	Theme 1: Access and Inclusion	
	(Auditorium)	Accountability (Seminar Hall 1)	(Seminar Hall 2)	
Format	Panel (60 minutes)	Panel (60 minutes)	Panel (60 minutes)	
	How do women with disabilities	Future of Open Data	Technology making aspirations a	
	experience the internet? By		reality by SCORE Foundation.	
1.30 PM - 2.15 PM	Feminism in India	Notworking Lunch		
1.30 PM - 2.15 PM	Networking Lunch			
	Theme 1: Access and Inclusion (Auditorium)	Theme 2: Online Media, Misinformation and Fake News (Seminar Hall 1)	Theme 6: Digital Citizenship and Accountability (Seminar Hall 2)	
Format	Panel (60 minutes)	Roundtable (90 minutes)	Birds of Feather (45 minutes)	
2.30 PM - 3.30 PM	Empowering the digital inclusion	Internet and Civil Liberties by Sanjukta	A Doorway to Change on the	
	through language, disability and	Basu – Part I	Ground by Radio Active CR 90.4	
	infrastructure impediments by ISOC		MHz	
3.30 PM - 4.00 PM		Networking Tea		
Format	Theme 1: Access and Inclusion	Theme 2: Online Media, Misinformation	Theme 6: Digital Citizenship and	
	(Auditorium)	and Fake News (Seminar Hall 1)	Accountability (Seminar Hall 2)	
Format	Panel (60 minutes)	Roundtable (90 minutes)	Panel (60 minutes)	
4.00 PM - 5.00 PM	New models of reaching LGBTIQ+	Internet and Civil Liberties by Sanjukta	Digital India: Role of Quality of	
		Basu – Part II	Service and internet Speed by	
			Consumer Voice	
5.00 PM - 6.00 PM		Valedictory Session (Auditorium)		
		The closing ceremony will be based on seven themes of the DCS. The session will share the highlights of the Summit		
	and how it impacting citizens' lives digitally. This session will identify the 10 major points that can be taken ahead as			
	policy brief in the course of one year. Theme 1: Access and Inclusion			
	 ⇒ B. Shadrach, Alliance for Affordable Internet Theme 2: Online Media, Misinformation and Fake News 			
	\Rightarrow Rakesh Dubbudu, Factly			

Theme 3: Internet Freedom and Civil Liberties ⇒ Usha Ramanathan
Theme 4: Data Privacy, Encryption, and Security ⇒ Apar Gupta, Internet Freedom Foundation (IFF)
Theme 5: Feminist Internet ⇒ TBC
Theme 6: Digital Citizenship and Accountability ⇒ Nikhil Pahwa, MediaNama
Theme 7: Innovation and Sustainable Development Goals ⇒ Rajat Kathuria, ICRIER*
Moderated by: Osama Manzar, DEF
Theme 1: Access and Inclusion
Theme 2: Online Media, Misinformation and Fake News
Theme 3: Internet Freedom and Civil Liberties
Theme 4: Data Privacy, Encryption, and Security
Theme 5: Feminist Internet
Theme 6: Digital Citizenship and Accountability
Theme 7: Innovation and Sustainable Development Goals

*: Not confirmed